Protetik Diş Tedavisi
Protezler, ağızda çeşitli nedenlerden dolayı kaybedilen dişlerin çiğneme, konuşma gibi fonksiyon ihtiyaçlarının ve estetik görüntünün yeniden hastaya kazandırılması amacıyla hazırlanan vücuda dışarıdan takılan hareketli ya da hareketsiz tüm yapay materyallerdir. Bu uygulamaları yapan bilim dalına Protetik Diş Tedavisi adı verilir. Bu amaçla yitirilen dudak, yanak desteği, konuşma ve çiğneme fonksiyonu düzeltilip ve estetik görüntü geri kazandırılır. Eksik ya da harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalıp çiğneyeme fonsiyonunu yerine getiremeyen ve estetik görünümleri nedeniyle psikolojik açıdan sıkıntı yaşayan bireylerin ihtiyaçları karşılanır. Protezlerle insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanır.
PROTEZ ÇEŞİTLERİ
Sabit Protez (Kuron ve Köprü)
Çürük veya travmaya bağlı olarak aşırı madde kaybına uğramış tek dişin üzerine kaplanarak estetik ve fonksiyonun yeniden kazandırılması için yapılan sabit protezlere kuron denilir. Bir veya birden fazla diş eksikliğinin olduğu durumlarda komşu dişlerden destek alınarak kayıp dişlerin yerine konulması için yapılan sabit protezlere ise köprü denir. Kron-köprü hastanın kendisinin çıkaramadığı dişe yapıştırılan protezlerdir. Protezlerin yapımında diş yüzeyinden bir miktar madde kaldırılarak dişin küçültülmesi/ kesimi adı verilen işlem gerçekleştirilir. Ağızdan ölçü alınarak laboratuar ortamında metal destekli porselen kuron köprü protezleri yapılır.
Total Protezler:
Tüm dişlerin eksik olduğu ağızlara uygulanır.Ağızdaki tüm dişlerin kaybedilmesi sonucunda ağza yapılan takılıp çıkarılabilen protezlerdir. Biyouyumlu akriliklerden bir yapı üzerine yine akrilik veya porselenden yapılmış dişler kullanılarak hazırlanır. Tam damak protezleri olarak da isimlendirilebilir.
Parsiyel Protezler
Kısmen dişsiz yani dişlerin bir kısmının kaybedilip bir kısmının ağızda olduğu ağızlara uygulanır. Dişler üzerine gelen tırnak ve kancalarla tutuculuk sağlanır. Hastaların isteğine bağlı olarak çıkarılıp takılabilen protezlerdir.
Protezler nekadar sürede değiştirilmelidir?
Protezlerin normal koşullarda 5 yılda bir kontrolü gerekir diye söylenirse de bu süre her hasta için kesin değildir. Protezlerin hayat boyu kullanılamamasının sebebi canlı dokularda olan değişikliklerdir. Sabit protezler kenarlarının dişeti ile uyumunun bozulması, porselenlerinde çatlama veya kırılmalar yada protez altındaki dişlerde meydana gelen ağrı gibi sebepler nedeniyle değişiklik gerekebilir. Hareketli protezlerin ise dokularla olan uyumunun bozulması sonucu protezler bollaşır, düşmeye başlar, yemek zorlaşır. Bu durum da canlı dokularda olan değişiklikler sonucudur. Ayrıca kancaların tutunduğu dişlerde çürümeler kırılmalar meydana gelebilir.
KRON-KÖPRÜ PROTEZ TAKILMASINDAN SONRA YAPILMASI GEREKENLER
TOTAL-PARSİYEL PROTEZLERİN TEMİZLİĞİ
Plak, yiyecek artığı ve tartar oluşumunun önüne geçebilmek için protezlerinizin günlük temizlik ve bakımı, gece uyurken takılmaması önemlidir. Protez altındaki dokunun sağlığı ve mantar enfeksiyonların önüne geçilmesi için düzenli temizliği şarttır. Protez temizliği için yemeklerden sonra, yatmadan önce protez fırçalarıyla yemek artıkları uzaklaştırılır ve su ile yıkanır. Fırçalama işleminde protez yüzeyine zarar vereceği için aşındırıcı tozlar kullanılmamalıdır. Fırçalama işleminde özel protez fırçaları kullanılır. Günlük fırçalamayla birlikte özel efervesan protez temizleme tabletleri kullanılarak hijyen bakımı da yapılmalıdır. Tüm bu bakıma rağmen uzun zaman zarfında protez içine işleyen lekeler ve tartarlar ancak diş doktorunuz tarafından ultrasonik araçlarla temizlenebilir ve protezinizin cilası yenilenmesi gerekebilir.