Endodonti Kliniği
03 Şubat 2022

Endodonti

Dişin dış dokuları olan mine ve dentinin altında yumuşak bir bağ dokusu olan ve dişin canlı kısmını oluşturan pulpa dokusu bulunmaktadır, halk arasında "dişin siniri" olarak bilinir. Bir dişin büyüme ve gelişmesi sırasında pulpanın görevi onu beslemektir. Bir diş tamamen geliştiğinde ise pulpa dokusu; ağrıyı ileterek dişin zarar gördüğünü ya da iltihaplandığını haber vermektedir. Endodonti, çürük ya da kırık nedeniyle diş pulpasının kadar ilerlemiş sert doku kaybında dişlerin iç kısımlarına müdahele eden bilim dalıdır.

Neden Kanal Tedavisi? 

Yumuşak diş tabakasında meydana genel hasarlarda; eski uygulamalarda dişler çekilmekteydi. Ancak günümüz teknolojisinde dişlere uygulanan kanal tedavisi ile artık tek çözüm diş çekimi olmaktan çıkmıştır. Eğer dişin kök kanallarındaki canlı doku veya pulpa, diğer adı ile sinirler, iltihaplanmışsa veya canlılığını sürdüremeyecekse pulpanın içinde bulunduğu kök kanallarının tedavisi gerekir.   Çünkü bu dokunun vücuttaki diğer dokular gibi kendini yenileme ve tamir etme kabiliyeti yoktur. Derin çürükler, diş üzerinde yapılan dolgu, diş kesimi gibi işlemler; dişte oluşan kırık ve çatlaklar pulpanın iltihaplanmasına yol açabilir. Buna ek olarak dişe gelen travmalarda, dişte herhangi bir çatlak ya da çürük olmasa da pulpanın iltihaplanmasına ve hasar görmesine yol açabilir. Eğer iltihaplı pulpa tedavi edilmezse, ağrıya ve abseye neden olur.

Kanal Tedavisine İhtiyacınız Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

  • Sıcak ve soğuğa karşı uzun süreli hassasiyet
  • Çiğnerken oluşan ağrı ya da rahat çiğneyememe
  • Kendi kendine başlayan özellikle de geceleri başlayan ağrı,
  • Dişin renk değiştirmesi, şiş, dişe yakın bölgedeki lenf düğümlerindeki ağrı ya da elle hissedilen şişlik

Kanal Tedavisi Dişi Nasıl Kurtarır? 

Dişin kök kanalındaki iltihaplı veya zarar görmüş pulpa ( damar-sinir paketini) çıkarılır,  dikkatli ve özenli bir şekilde kök kanallarını elle veya döner sistem kanal tedavisi cihazları ile temizleyip şekillendirilir. Enfekte mikroorganizmaların kanal içi dezenfektanlar kullanılarak uzaklaştırılır ve sonra kök kanalı doldurulur.  Kanal tedavisi sonrası dişinize dolgu ya da porselen kaplama yapılır. Bütün bu işlemlerden sonra dişiniz diğer dişler gibi görevine devam eder. 

Endodonti Kliniğinde Uygulanan Tedavi Hizmetleri

  • Hasar görmüş canlı pulpanın tedavileri, direkt/ indirekt kuafaj ve vital amputasyon)
  • Kök kanalı tedavileri,
  • Travmaya uğramış dişlerin endodontik tedavisi,
  • Başarısız kök kanalı tedavilerinin yenilenmesi (Retreatment); bu işlem sırasında bir önceki tedaviden kalan problemlerin düzeltilmesi,
  • Endodontik tedavi görmüş dişlerin restorasyonu, (kanal içi post ve/veya kor uygulanması)
  • Kök oluşumunun tamamlanmasına veya kök ucu bariyerinin oluşturulmasına yönelik endodontik tedaviler, (apeksogenezis veya apeksifikasyon)
  • Endodontik cerrahi,

Kanal Tedavisi Yapılırken Ağrı Hissedilir mi?

            Modern anestezi teknikleri ve maddeleri sayesinde tedavi sırasındaki ağrı en aza indirgenmektedir. Tedavi sonrası birkaç gün dişlerde hassasiyet yada ağrı olabilir.  Tüm bu şikayetler için ağrı kesici alınması hekiminiz tarafından önerilebilmektedir.

Bütün Dişlere Kanal Tedavisi Yapılabilir mi?

Kanal tedavisi ile bazı dişler kurtarılamayabilir. Kanallara girilememesi, köklerdeki kırıklar, yeterli kemik desteğinin olmaması veya dişin reste edilemeyecek kadar harap olması başlıca nedenlerdir.

Kanal Tedavisi Dişi Öldürür mü?

 ”Kanal tedavisi dişi öldürür” düşüncesi gerçeği yansıtmamaktadır. Kanal tedavisiyle dişin içindeki canlı doku alındıktan sonra diş sıcağa ve soğuğa karşı hissiz hale gelir, ancak çene kemiğinden ve çevre dokulardan gelen damar veya sinirlerle görevine devam eder ve kemik içinde tutunur. Tedavi sonrası yapılacak uygun bir dolgu ya da restasyon yardımıyla çok rahat çiğneyebilir ya da dişinizi protez ayağı olarak kullanabilirsiniz.