Periodontoloji
Periodontoloji; dişleri çevreleyen dişeti ve kemik dokusunun sağlığıyla ilgilenen bilim dalıdır. Diş yüzeyi ve kemik sert, dişetleri ise periodontolojiyi ilgilendiren yumuşak dokuyu oluşturur. Dişleri çevreleyen destek dokuların ve dişetlerinin sağlığı demek olan Periodontal sağlık, ağız sağlığının önemli bir parçasıdır ve genel vücut sağlığıyla ayrılmaz bir bütündür.
Sağlıklı dişeti nasıl olur?
Portakal kabuğu görüntüsünde, açık pembe renkli, dişleri kök başlangıçlarında saran ve dişlerin boyun kısmında konturlarını takip ederek dişlere sıkıca tutunmuştur.Fırçalarken kanamaz.Ağrı ve şişlik gözlenmez.
Dişeti Hastalıklarının nedeni nelerdir?
Dişeti hastalıklarında en önemli etken mikrobiyal dental plaktır ve diştaşlarıdır. Mikrobiyal dental plak; açık sarı renkte, yumuşak, yapışkan, fırçalamayla uzaklaştırılabilen kolonize olmuş bakterilerden oluşan bir biofilm tabakasıdır. Plak içerisindeki bakterilerin salgıladığı kimyasal maddelerin dişetlerine ve dişeti altındaki kemiğe zarar vermesi sonucu dişeti hastalıkları oluşur.
Diş taşı ; sarı veya kahverengimsi renkte, diş yüzeyindeki plağın uzun süre kaldırılmaması halinde halinde tükrükteki mineraller aracılığıyla sertleşmiş halidir. Hastalığın seyrini kolaylaştırır ve hızlandırır.
Bununla birlikte çevresel, sistemik, kalıtsal bazı faktörlerde hastalığın gelişimi için risk faktörleridir. Sigara, stres, hormonal değişiklikler, ilaç kullanımı, diş sıkmak ve gıcırdatmak, diabet-şeker hastalığı, kötü beslenme, kötü yapılmış kuron köprü ve dolgular, kan hastalıkları, bağışıklık sistemi (otoimmün hastalıklar) bozuklukları, kortizon kullanımı, radyoterapi-kemoterapi vs dişeti hastalıklarının risk farktörüdür.
Hastalıklı dişeti nasıl görünür?
· Kırmızı, şiş ve hassas diş etleri
· Diş fırçalama sırasında ya da birdenbire diş etlerinde kanama
· Kötü ağız kokusu
· Diş etlerinde çekilme
· Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan diş etleri
· Dişler ve diş etleri arasında iltihabi akıntı
· Sallanan veya giderek birbirinden uzaklaşan dişler (dişler arasında aralıkların oluşması veya mevcut aralıkların artması)
· Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi
· Mevcut protezin uyumundaki değişiklik
Periodontal tedavinin amacı nedir?
Periodontal tedavinin ana amacı umutsuz gibi görünen sağlıksız dişleri ağızda tutmak ve hastalara ağız hijyeni alışkanlıklarını aşılamaktır. Cerrahi gerektiren olgularda temel olarak daha kolay temizlenebilir bir diş eti formu elde etmek amaçlanır.
Peridontal Tedavide neler yapılır?
Diş eti hastalığının erken döneminde vakaların çoğunluğunda, diştaşı temizliği, plağın uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını takiben günlük etkin ağız bakımı başarılı bir tedavi için yeterlidir.
İlerlemiş periodontal hastalıklar cerrahi tedaviyi gerektirebilir. Bu tedavi ile dişleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki diştaşlarını temizlenir, periodontal sağlıksız dişeti konturları sağlanır, düzgün diş kökü yüzeyleri elde edilir. edaviden sonra düzenli olarak 3-6 ay arayla hekim tarafından kontrollerinin yapılması gerekmektedir.
Nasıl diş fırçalanmalı?
Diş fırçasını diş ve dişetinin birleştiği çizgisine 45° açı ile tutarak diş yüzeylerini dişetinden dişe doğru günde üç kez fırçalayın. Diş fırçalarken diş atlamamaya dikkat ediniz. Tüm dişlerin dışını, içini ve çiğneme yüzeyini sırayla nazikçe fırçalayın.Bakterileri uzaklaştırmak ve ferah bir nefese kavuşmak için dilinizi arkadan öne doğru nazikçe fırçalamakta fayda vardır.
Diş fırçanızı yıpranmaya başladığında ya da her üç ayda bir değiştirmeniz önerilir. Kendiniz için uygun olan diş macununu kullanmanız önemlidir. Günümüzde; çürük, dişeti iltihabı, tartar, lekeler ve diş hassasiyeti gibi birçok problemle savaşmada yardımcı olması için tasarlanmış birçok diş macunu çeşidi bulunmaktadır. Diş hekiminizden kendiniz için uygun olan diş macunu konusunda yardım alabilirsiniz.
Diş İpi Nasıl Kullanılmalıdır?
Diş fırçasının ulaşamayacağı yerlerdeki; yani dişeti çizgisinin altındaki ve dişler arasındaki yerlerdeki plak yiyecek artıkları diş ipiyle çıkarılabilir. Plak birikimi, diş çürüğüne ve dişeti hastalığına, yol açabileceğinden, diş aralarının diş ipiyle günde bir kez yatmadan önce şu şekilde temizlenmesi tavsiye edilir.
- Yaklaşık kırk santimetrelik diş ipi alarak orta parmaklarınızın çevresine sarın ve kullanmak için dört veya beş santimetrelik ipi açıkta bırakın.
- Diş ipini, baş parmak ve işaret parmakları arasında gerili tutarak, dişlerin boynuna sararak arasında nazikçe yukarı ve aşağı doğru hareket ettirin
- Diş ipini zorlamayın, aksi takdirde hassas dişeti dokusu kesilmesi veya doku ezil lmesiyle karşılaşılabilir
- Dişten dişe geçerken diş ipinin temiz bölümlerini kullanın